Lainojen Historia

Jos taloasi ei lasketa, autosi on varmaan toiseksi suurin sijoituksesi. Samoin kuin asuntolainojen kanssa, joudut todennäköisesti ottamaan lainan myös autoa ostaessa. Mutta milloin auton ostamiseen alettiin myöntämään lainoja? Milloin keksittiin ensimmäinen autolaina? Ymmärtäessäsi edes pienen osan autolainojen historiaa, tiedät mistä ne tulivat ja miten se vaikuttaa ostokseesi.

Billy Durant

Sen jälkeen kun ensimmäinen automobiili keksittiin McLaughlin-Buick yrityksessä ja paremmin tunnettu massatuontanto alkoi Henry Fordilla, autojen rekisteröinti kasvoi laajasti 1900 -luvun alussa. Mutta silti vuonna 1910 oli vain 6000 autoa Amerikan teillä ja suurin osa ihmisistä käyttivät vielä hevosta siirtyessään paikasta toiseen.

William Durant, myyntimies, yrittäjä, visionääri astui kuvaan. Durant perusti General Motorsin ja yhdisti vasta-alkaneen ja erilaisen teollisuuden yleisen hallinnon alle – ja yritti epäonnistuneesti vielä ostaa Fordin. Vaikka Billy Durant ei ollut suuri autojen ystävä – autojen, jotka olivat kovaäänisiä, haisevia ja pelottavia eläimille – hän halusi tulla suureksi legendaksi autoteollisuuden alalla. Ja hän oli ensimmäinen, joka toi autolainat auttamaan autojen rahoittamista. Mutta miten konsepti syntyi?

Teollisuuden alkuaikoinen myyjät joutuivat maksamaan käteisellä kaikki varaston autonsa, joka tarkoitti sitä, että he pystyivät ostamaan vain muutaman auton kerralla. Tuotantolinja oli pysähtynyt, mutta pystyi tuottamaan enemmän autoja mihin myyjillä oli varaa. Ainut keino kiertää tämä ongelma oli se, että teollisuus tarjosi rahoitusta myyjilleen, jotka taas pystyivät tarjoamaan rahoitusta omille asiakkailleen. Tästä alkoi osamaksuaika ja kaikki tonteista vaatteisiin voitiin maksaa ostajalle sopivissa erissä. Billy Durantin rahoitussysteemit eivät säästyneet kuitenkaan ilman arvosteluita – mukaan lukien Henry Fordin, joka uskoi, että auton rahoitus voisi tuhota koko Amerikan talouden. Durant tiesi heidän olevan väärässä ja hänen visionsa toteutui kun perustettiin General Motors Acceptance Corporation (GMAC), ensimmäinen automobiilialan lainanantaja yritys. Vuonna 1919 GMAC sivukonttorit avattiin Detroitissa, Chicagossa, New Yorkissa, San Franciscossa ja Torontossa. Vuonna 1920 yritys laajensi toimintansa Britanniaan ja vuoteen 1928 mennessä, heillä oli 4 miljoonan edestä sopimuksia. Kahdeksankymmentäluvun puoliväliin mennessä GMAC:n vuotuiset voitot ylittivät 1 miljardin dollarin tulot ja tällä hetkellä he ovat jo 41 maassa.

Sellainen on kannattuus autoteollisuuden lainoissa, että jokainen valmistaja tarjoaa nykyään jonkinlaisen rahoitussuunnitelman ja myös pankeilla on pieni siivu markkinoista.

Tänään voit saada autolainan sellaiselta yritykseltä kuin Alliance & Leicester tai voit liittyä kasvavan määrän joukkoon, joka hakee lainoja internetistä.

Mitä lainan takaisin maksamiseen tulee, jätämme viimeiset sanat itse Billylle, joka sanoi: ‘Unohda menneet erehdykset. Unohda epäonnistumiset. Unohda kaikki muu, paitsi se mitä aiot tehdä nyt ja tee se.

Lainat nykyään

Tänä päivänä lainat ovat osa jokapäiväistä elämämää, on olemassa sekä isoja että pieniä lainoja. Myös esimerkiksi pikavipit ovat saaneet suurta suosiota maailmalla, ja ne ovatkin osakseen mullistaneet laina-alan. Vaikka aihe onkin hieman kontroversaalinen, ovat pikalainat silti tarpeellinen osa nykypäivää, ja ilman suuria, valtion välisiä lainoja maailma olisi todennäköinen yhä kaoottisempi kun nyt.

Lainat ovat siis elintärkeä osa maailman toimivuuden kannalta.

Lainat ulkomailla

Pikavipit ja kulutusluotot ovat tänä päivänä suosittuja melkein jokaisessa länsimaisessa maassa. Niitä jaetaan tuhansia kappaleita miljoonien edestä Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Tanskassa, Liettuassa, Latviassa ja monessa muussa maassa. Norjalaisiin lainoihin voit tutustua paremmin tästä linkistä: Låne penger online. Norjan lainakysyntä ei ole aivan muiden pohjoismaiden tasoa, joka on ehkä hieman yllättävää. Kaikesta huolimatta lainoja myönnetään Norjassakin monien miljoonien edestä vuodessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>